NÁPOJE

 

BANÁNOVO-JAHODOVÝ KOKTEJL

Smoothie´s jsou důležitou částí živé stravy a můžete je vytvořit prakticky z čehokoliv, na co máte chuť. Přidali jsme 3 kousky jablka, které bylo po ruce.

2 babány
hrst jahod
½ jablka
1 člž prášku Mesquite (sladká ořechová chuť s nádechem melasy a karamelu)
1 šálek mandlového mléka nebo vody

Mandlové mléko snadno připravíte doma. Na 1 díl mandlí přidáte 3 díly vody a rozmixujete v mixéru, dokud z mandlí není poměrně jemná kaše. Tuto kaši si pak uchovejte v mrazáku (např. na výrobu sušenek, podobně jako mouka).

Banány a jablka nakrájíme na menší kousky a dáme do mixéru, jahody vhoďte celé. Přidáme zbývající ingredience a mandlové mléko (vodu) a dobře rozmixujte. Naředíme podle chuti.

Z ovocného koktejlu můžete snadno udělat zelený koktejl. Jednoduše přidejte jakoukoliv listovou zeleninu.

(zdroj: veronikasilarova.cz/category/recepty/)

 
 

„ČUPR„ HOLKA

Skvělý ranní nápoj pro nás ženy. Dodává denní dávku sezamového nebo mandlového oleje.

1 zralý banán (raději kupovat banány hnědší, než zelené)
250 ml pomerančové šťávy
1 lžíce (20ml) tekutého chlorofylu
2 lžičky sirupu z rýžových otrub
2 lžičky za studena lisovaného mandlového nebo sezamového oleje

Mixujte do pěny.

 
 

DATLOVÉ MLÉKO

Je to velmi výživný, omlazující nápoj. Dodává energii a je vhodný pro lidi každého věku, obzvláště pokud se zotavují z horečky nebo jiného onemocnění.

250 ml mléka
6 datlí

Datle rozpůlíme, vyndáme pecky a rozmačkáme. Vaříme je v mléce na mírném ohni asi 20 min, občas mícháme. Scedíme a podáváme.

 
 

DÝŇOVÝ DRINK

Na 2 porce potřebujeme:
½ šálku rostlinného mléka (mandlové, sojové a jiné), můžete použít 12% smetanu
¼ člž skořice
2 špetky mletého hřebíčku
2 plž Ghí
¼ člž mletého zázvoru
2 špetky muškátového oříšku
1 šálek dýně (nejlépe hokaidó)
2 plž třtinového, kokosového /palmového cukru
1 špetku himálajské soli

Nejprve pečte dýni hokaidó v troubě 30 min na 200 stupňů, až bude pěkně měkká (dýni zbavíme semínek).  Upečenou dýni hokaidó nemusíte loupat, ostatní dýně oloupejte. Smíchejte s rostlinným mlékem a veškerým kořením a v mixéru rozmixujte do hladka.

Vše pak ohřejte v kastrůlku a podávejte horké.

(zdroj: veronikasilarova.cz/category/recepty/)

 
 

JOGÍNSKÝ ČAJ

Černý pepř – čistí krev
Kardamom – na střeva
Hřebíček – na nervový systém
Skořice – na kosti

Mléko – pomáhá ke snazšímu absorbování všech koření a pomáhá nám vyhnout se podráždění střeva

Černý čaj – pomáhá vytvořit novou chemickou strukturu ze všech přísad, které z tohoto čaje dělají velmi chutný a zdravý nápoj.

 

Do 3 litrů vroucí vody přidáme:

20 celých hřebíčků – nechte je tančit
20 celých tobolek zeleného kardamomu (můžete je otevřít tím, že je naprasknete)
20 celých kuliček pepře
5 celých tyčinek skořice
kousek zázvorového kořene

vařte 15 až 20 minut a potom přidejte:
¼ čajové lžičky černého čaje

Po 1- 2 min přidejte ½ hrnku studeného mléka na šálek zbývající tekutiny (není nezbytné).
Jakmile se čaj začne znovu vařit, ihned odstraňte z ohně. Sceďte a podávejte s medem podle chuti.

 
 

NÁPOJ POLARIT

Játra jsou hlavním orgánem odpovědným za detoxikaci v těle. Toxické sloučeniny se přeměňují v játrech, aby mohly být z těla bezpečně eliminovány. „Nápoj polarit“ je určen k očištění a obnovení normálního fungování jater, žlučníku a ledvin.

1 pomeranč nebo grapefruit (odstraňte kůži a nakrájejte na kousky)
1 citron (odstraňte kůži a nakrájejte na kousky)
1-2 polévkové lžíce olivového oleje lisovaného za studena (začněte s méně a přidejte více, dle tělesné tolerance)
1 plátek čerstvého zázvoru (oloupaný)
1-2 stroužky česneku
1-2 čajové lžičky mletého lněného semínka
1 špetka kajenského pepře

Vložte všechny ingredience do mixéru, mixujte do tekuté podoby. Popíjejte velmi pomalu a pečlivě promíchejte nápoj s vlastními slinami předtím, než polknete.
Pijte ráno na prázdný žaludek a počkejte alespoň pár hodin poté, co jste pili, než budete normálně jíst. Pokračujte denně po dobu dvou až tří týdnů.

 
 

DALŠÍ NÁPOJ – VELMI ZDRAVÉ PRO JÁTRA

„Za 40 dnů vás vyčistí. Čistí všechny tepny, pečuje o játra, mění chemii krve, stará se o všechny orgány, přetváří a obnoví každý orgán v těle, vyčistí kůži a odnese pryč stáří.“ Yogi Bhajan

¼ šálku podmáslí nebo jogurtu
¼ šálku jogínského čaje bez mléka
½ šálku šťávy z granátového jablka

 
 
 

ZÁZVOROVÝ ČAJ

Dodává energii. Také je dobrý při nachlazení, chřipce, bolestech v krku a bolestech při menstruaci.

2,5-5 cm kořen čerstvého zázvoru, umytý a nasekaný
350 ml vody
½ šálku (125ml) mléka
med podle chuti.

Zázvor vaříme 10-15 min. Přidáme mléko a uvedeme do varu. Scedíme a podáváme. Podle chuti osladíme medem.

 
 

ZLATÉ KURKUMOVÉ MLÉKO

Zjišťuje se, že kurkuma může být zvláště v současné době ideálním pomocníkem pro udržení dobrého zdravotního stavu. Kurkuma totiž obsahuje celou škálu aktivních látek, které se nazývají kurkuminoidy. Nejznámější z nich je kurkumin.

Skvělý recept, díky kterému můžete kurkumu konzumovat denně za dodržení všech tří zásad pro správné vstřebání kurkuminu.

Připravíme si kurkumovou pastu:

¼ hrnečku mleté kurkumy
½ lžičky mletého černého pepře
½ hrnečku vody

Vše smícháme v kastrolku na mírném ohni. Vzniklá pasta se nechá vychladnout a skladuje se v lednici pro další použití.

 

Na zlaté mléko použijeme libovolný druh mléka (mandlové, kokosové, ale klidně i kravské)

½ čajové lžičky kurkumové pasty
1 lžičku kokosového oleje a med

Mléko s pastou a kokosovým olejem ohřejeme na mírném ohni. Nepřivádíme k varu! Med přidáme až následně. Medu neprospívá zahřívání na vyšší teploty.

Kurkumové mléko pijeme nejlépe večer, pijte teplé. Možnost osladit medem nebo javorovým sirupem.